Pohybový seminář
16.9.2023

Ne každý měl možnost zúčastnit se našeho pohybového semináře.

Pojďme se proto k němu vrátit prostřednictvím stručného reportu.

Téma semináře bylo praktické propojení Fyziotréninku s Čchi-Kung, což jsou dva koncepty, jež dlouhodobě integrujeme do naší praxe s klienty.

Je sobota, 9:00 ráno, a nacházíme se v Hektor Centru, kde po registraci všech 40 účastníků začínáme krátkým, avšak informačně nabitým úvodem. Martin přebírá slovo a teoreticky představuje propojení obou konceptů, jejich benefity, využití v praxi a sdílí své bohaté zkušenosti.

Po zhruba 45 minutové teorii se účastníci rozdělují do dvou skupin.

V dopolední části jedna skupina cvičí s Honzou Fyziotrénink v tělocvičně a druhá, vzhledem k příznivému počasí, venku s Martinem Čchi-Kung.

Po společném obědě se skupiny vymění.

Fyziotrénink s Honzou má za cíl oslovit dynamickou stabilizaci  v  různých polohách na zemi s postupným budováním z lehu do opor na končetinách. Jedná se aktivaci vrozených programů jejichž kvalita rozhoduje o našem pohybovém vývoji.  

Každý z účastníků má prostor znovu objevit své pohybové slabiny ale i  možnosti jak je dál zdokonalovat. 

Nejedná se jen o předcvičování určitých cviků, ale spíše o vnímání samotných pohybů. 

Čchi-Kung s Martinem vedl účastníky k větší pohybové volnosti včetně dechu. Všichni, kteří byli v dopolední skupině pod vedením Honzy, tak mohli v odpolední části vnímat, jak se stabilita mění v rozmanitost a uvolněnost s jasnými oporami.

Z Čchi-Kungové části si všichni odnesli kompletní sestavu 8 dechových perel. Jedná se o 8 plynulých a harmonických pohybů, které kombinují tělesný pohyb, dechové techniky a mentální koncentraci. Každá část je zaměřena na specifickou oblast těla nebo energetický tok. Tyto pohyby jsou navrženy tak, aby pomohly uvolnit napětí, zlepšit nesení těla, posílit svaly a podporovat celkové zdraví a pohodu.

Spojením obou přístupů jsme se snažili rozšířit perspektivu, že pohyb může být postaven na konkrétních principech, které je třeba si osvojit, dobře vnímat, integrovat do svých aktivit, běžného života a  následně je umět opustit.

Těšíme se na další podobné akce, které nám umožní sdílet naše znalosti a poskytnout obohacení v oblasti pohybu a celkového zdraví. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, za jejich energii, zájem a pozitivní atmosféru, kterou jsme společně vytvořili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *