Proč chodíme naboso?

Chůze naboso není pouze zdravá, ale oslovuje v nás i něco velmi prastarého. Oslovuje naše instinkty a dovoluje nám si svět opět osahat nohama. V kontaktu se zemí a různými povrchy můžeme pozorovat, že nás chodidla nesou vlastním tempem a přizpůsobují se spontánně povrchu. Někdy nás samotný povrch může inspirovat k novým druhům pohybu. Volná noha dokáže podstatně rychleji číst a reagovat na terén, po kterém se pohybuje. Skrze chůzi naboso mohou tak naše chodidla naplno vytěžit svoji funkci a potenciál.

Co se odehrává v našem těle při chůzi bez bot?

Pohybem naboso se mění tvar a funkčnost našich chodidel. Nohy tak mají možnost se „probudit“, dostat se do kontaktu s povrchem a začít se pohybovat rytmicky. Tento rytmický pohyb funguje jako svalová pumpa, která je jinak vyřazena z její funkce. Střídá se přirozeně úchop a pouštění povrchu. Funkce této pumpy napomáhá cirkulaci krve a lymfy v těle, které mají jinak tendenci vlivem gravitace klesat k zemi. To, pak následně, vytváří větší nárok na naší oběhovou soustavu. Z tohoto důvodu je chůze naboso obzvláště prospěšná pro lidi, kteří trpí na otoky a mají problémy se srdcem. Jedná se o nejjednodušší způsob, jak srdci ulehčit jeho práci.

Chůzí naboso dostává naše tělo nové senzorické podněty a je vedeno k jiné koordinaci pohybu. Najednou se mezi námi a povrchem nenachází bariéra v podobě boty. Nejednou můžeme vykročit jinak, nově. Najednou máme možnost být v pohybu více přítomní a nechat se nést pohybem. Trénování chůze naboso je proces, který nám otevírá nové přirozenější způsoby pohybu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *